Младежка отговорност провокира проект в Търговище
Младежка отговорност провокира проект в Търговище / netinfo
Приключва проект “Информация е нужна – да я даваме задружно! Направи го безопасно, защото после става страшно!”, който се изпълнява в област Търговище от РИОКОЗ и младежките организации – Търговищки ученически парламент към Центъра за работа с деца и Ученически съвет към Гимназия «Христо Ботев» гр. Попово. Финансиран е от Фонда на ООН за население.

Целите на проекта са повече информираност и промяна в нагласите на младите хора за отговорно сексуално поведение. По него бе създаден Градски ученически съвет по сексуално и репродуктивно здраве, който работи като активна младежка структура с помощта и съдействието на специалисти от РИОКОЗ.

В рамките на проекта бе почетен с бдение и панихида в храм «Св. Иван Рилски» 18 май – Световен ден за възпоменание и съпричастност към жертвите на СПИН. През месеците февруари, март и април се проведоха интерактивни обучения, на които бяха дискутирани често срещаните заблуди по отношение на забременяване, болести предавани по полов път и ХИВ/СПИН. На участниците бяха предоставени нагледни материали и табло с методите за предпазване от бременност. Коментирани бяха различните контрацептивни средства с акцент върху бариерният метод – презерватив. Под формата на игра учениците показаха теоретични знания относно стъпки при правилната употреба на презерватива.

През май отбори от четирите училища премериха знания в дебат на тема: «Кой е отговорен?». Всеки отбор трябваше да обмисли и аргументира своята позиция по зададен казус, касаещ поемането на отговорност в дадена ситуация.

На 31 май - Световния ден без цигарен дим бе проведена акция под надслов “Бонбон срещу цигара!”. Освен бонбони срещу получена цигара, доброволците раздаваха и информационни материали за вредата от тютюнопушенето, листовки със съвети за успешно отказване от вредния навик, както и листовки рекламиращи кабинета за отказване от тютюнопушене към РИОКОЗ. На пункта пред Център за работа с деца бяха показани специални табла със снимки на хора, разболели се от рак в резултат от злоупотребата с цигари. По желание пушачи попълваха анкетен лист за определяне степента на никотиновата си зависимост. От събраните цигари учениците ще изготвят постери и колажи с послания за по здравословен живот.

Проведе се и Младежки фестивал по сексуално и репродуктивно здраве. Той протече под надслов: “Езикът на изкуствата – средство за предаване на послания за безопасно сексуално поведение на младите хора”. Над 80 участника от училищата в Търговище представиха чрез различните форми на изкуства – песни, танци, етюди, рецитал на собствени творби –вижданията си за отговорно сексуално поведение и приятелство.

Предстои хепанинг «Ваканция с любов, но без риск - 2008» на 26 юни от 19.00ч. пред Драматичния театър, който се обединява с идеята на Община Търговище и Областния съвет по наркотични вещества за караоке-парти «Не на дрогата». Включени са викторини, конкурс за най-добре танцуваща двойка, ще се раздават информационни материали и презервативи.