"Магическата мадара"
"Магическата мадара" / dariknews.bg
Древни българи, облечени в средновековни доспехи, на кон, със стрели, копия и царственост се събраха в подножието на Мадарските скали за второто издание на националния средновековен събор „Магическата Мадара“.

Надежда Николова е представител на шуменския клуб "Традиция" и е един от идеолозите на събора.

ВСИЧКИ снимки от събора ТУК

Мадара е старо светилище и още древните българи са разбрали, че тя е магическа и тя е била място за много от техните ритуали, обясни тя и допълни, че специално е избрана и датата на събора - Еньовден.
Този празник е свързан със Слънцето, лечението и магиите, отбеляза Надежда Николов. През Средновековието всички и всичко е било по-близо до Земята и е хубаво и сега да поддържаме тази близост, допълни тя.

По време на събора от клуб "Традиция" показаха и възстановка на разказа за хан Кубрат и петте му сина.

 

Магическата Мадара

Публикувахте от Darik Шумен в 24 юни 2017 г.

Участниците представиха средновековен бит, култура, занаяти, както и стрелба с лък, конна езда, хладни оръжия, брони, щитове. Всички те са подготвени и изработени от любители на историческите въставновки.


"Магическата мадара"
dariknews.bg


Един от тях е Тодор Драгиев. Той членува в родолюбив клуб "Крум Страшний" - Шумен. Преди 7 години той е поканен от свои познат на парад на българските униформи, което го запознава с интересни хора. Леко-полеко той започва да се интересува от историята. След като го поканили и да участва.

Отначало само гледах, но за една възстановка в Бяла, Русенско се оказа, че няма хора и ми дадоха дрехи, за да участвам. Имах и сценична треска, но след това...не мога да спра да участвам, разказва Тодор.

"Магическата мадара"
dariknews.bg


Той разказва, че веднага след работа се захваща да майстори брони и щитове. Той е създал малка работилница в гаража си, където изработва множество аксесоари. Чета исторически литература и оттам се уча. На принципа проба-грешка е донякъде, но така след две сгрешени ризници - вече мога да ги правя, шегува се мъжът.

Той харесва Мадара. Мястото тук предизвиква силни емоции, които всеки усеща, казва Тодор.

"Магическата мадара"
dariknews.bg


Организатори на събора са Община Шумен, Регионалният исторически музей, Национално движение „Традиция“ - регионален клон Шумен и кметството на село Мадара.

"Магическата мадара"
dariknews.bg



За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.