Кехайов: Заплашват лекари със санкции, ако излязат на протест
Кехайов: Заплашват лекари със санкции, ако излязат на протест / netinfo

Директори на болници са заплашвали лекари и медицински сестри, че ще бъдат санкционирани, ако се включат в евентуални протести. Това каза, при посещението си в Шумен, председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов. Той присъства на събрание на Регионалната лекарска колегия, на което имаше представители и от Асоциацията на специалистите по здравни грижи и Съюза на общопрактикуващите лекари.

Д-р Кехайов съобщи още, че на 8 май в София ще се проведе съвместна среща с представители от регионалните колегии на всички организации в сферата на здравеопазването. На тази среща трябва да бъдат обсъдени проблемите в системата, начините за решаването им, както и евентуални действия, които здравните работници може да предприемат, ако не започне диалог за излизане от кризата в здравеопазването.

84 лекари от Шуменско са напуснали работа през последните пет години, съобщи по време на срещата председателят на Регионалната лекарска колегия д-р Петко Загорчев. Той каза, че за същия период са напуснали 155 медицински сестри, а постъпилите на работа са 120. 30% от лекарите в Шуменска област са пенсионери, които скоро ще напуснат системата, а няма да има кой да заеме техните места, подчерта д-р Загорчев.