Карнавалът на плодородието 2008 ще е най-атрактивния до сега
Карнавалът на плодородието 2008 ще е най-атрактивния до сега / netinfo
Най – мащабното събитие в програмата на културния календар на Шумен ще е Карнавалът на плодородието, който ще се проведе от 3-ти до 5-ти октомври. Това каза зам. – кметът по култура и образование Живка Тонева. Очаква се карнавалът да е много атрактивен и най – големия провеждан до сега. До днес участие са заявили 70 групи от страната и чужбина, а общия брой на участниците ще е около 3 000 души. Гостите от чужбина ще изнесат концерти в различи квартали на града ден преди старта на събитието.

Официалното откриване ще бъде пред сградата на общината, кметът на Шумен Красимир Костов ще пусне голям балон с хелий, който ще даде старта на празника. В небето над града ще летят и делтапланеристи. Вечерта на първия ден от програмата г-н Костов ще даде официален коктейл за всички гости. Откриването тази година няма да е със станалия традиционен фолклорен концерт, а ще е изненада, каза още г-жа Тонева.

Състезателната част на карнавала ще започне на 4-ти октомври, като участниците ще дефилират по бул. „Славянски”. Ще и има и парад на ретро автомобили, едно от най – атрактивните возила ще е 70 – годишно кабрио на „БМВ”. Пет членно жури, чийто състав все още не е изяснен ще оценява участниците в карнавала. На 5-ти е предвидено и кулинарно шоу, също със състезателен характер, негов водещ ще е Ути Бъчваров. 150 готвача са заявили участие до момента, като се очаква техния брой да нарастне до около 200.

Концерти по време на карнавала ще изнесат бургаската певица Жечка Сланинкова и фолкпевицата Анелия, допълни Живка Тонева.