Камък с надпис, намерен край Търговище, пренаписва българската история, твърди проф. Николай Овчаров
Камък с надпис, намерен край Търговище, пренаписва българската история, твърди проф. Николай Овчаров / Борислав Курдов
Камък с надпис, намерен край Търговище, пренаписва българската история, твърди проф. Николай Овчаров
74324
Камък с надпис, намерен край Търговище, пренаписва българската история, твърди проф. Николай Овчаров
  • Камък с надпис, намерен край Търговище, пренаписва българската история, твърди проф. Николай Овчаров

На археологическите разкопки край древния град Мисионис, в близост до Търговище е бил намерен каменен блок с надпис, датировката на който е от началото на IX век. Думата, която е вече разчетена е „Кан", дава основание на археолога проф. Николай Овчаров да твърди, че битката на хан Крум и император Никифор от 811 година не се е състояла във Върбишкия проход, както се смяташе до сега, а се е провела в прохода Боаза, пазен в древността от град Мисионис. Това заяви на извънреден брифинг проф. Овчаров, който ръководи археологическите проучвания на Мисионис заедно с археолога от Историческия музея в Търговище Ангел Конаклиев.Надписът е на два реда и е написан на гръцки език.

Според проф. Овчаров превземането на Средец от хан Крум е довело отправянето на византийските войски от Плиска към древна София. Войската обаче е била пресрещната и разгромена в проход на Стара Планина. Досега историците приемаха твърдението на Васил Златарски, че това се е случило във Върбишкия проход. Други хипотези препращат битката в Ришкия или Айтоския проход. Но според проф. Овчаров, няма логика византийската войска да преминава два пъти проходите на Стара Планина - веднъж на юг и после на север по пътя към Средец. Най-логично е, твърди археологът, битката да се е случила именно в Боаза. Това е пътят който и до днес се ползва от Шумен за София.Мнението си той подкрепи и с това, че дори и когато турските войски са нападали Търново са ползвали прохода Боаза.

Твърдението на проф. Николай Овчаров е било подкрепено и от проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет. И още едно доказателство показа проф. Овчаров на присъстващите журналисти. А именно намерената запазена малка амфора със знак, който е бил символ на рода Дуло.