Искат по-качествено управление в администрацията
Искат по-качествено управление в администрацията / netinfo

Да бъде създадена национална организация, която със съвместните усилия на държавата, общините и всички заинтересовани страни да акумулира финансов и експертен ресурс за подобряване качеството на управлението в публичния сектор. Това бе предложението на кмета на община Търговище и председател на УС на Сдружението на общините в България д-р Красимир Мирев, отправено към министъра на държавата администрация и административната реформа Николай Василев. То бе заявено по време на състоялата се в столицата конференция на тема: ”Управлението на качеството в публичния сектор – мост към бъдещето”. Идеята е този, така наречен ресурсен център да промотира и информира възможностите за осъществяване на административната реформа в България.

В рамките на конференцията бяха обсъдени стратегическите насоки за по-нататъшно прилагане на системите за управление на качеството, включително и на Общата рамка на оценка, така нар. система CAF.

Кметът д-р Красимир Мирев, заедно със своя екип, презентира опита на Община Търговище, която е пилотна общинска администрация за въвеждане и прилагане на системата в страната. В Търговище консултантският екип по проекта “Въвеждане на методите за организационно съвършенство за повишаване на капацитета на общинското управление” е подпомаган от Институт Отворено общество.

Системата CAF е разработена и широко прилагана в ЕС за оценка дейността на организации от публичната администрация, на база на Европейския модел за съвършенство в работата.

Освен нея, по време на конференцията бяха обсъдени интегрираните системи за управление на местно ниво и опита на Община Шумен. Дискутирано бе внедряването на ISO системите в обществения сектор. Представен бе и международният опит.

Срещата бе организирана от Министерството на държавната администрация и административната реформа в рамките на ФАР-проекта “Укрепване капацитета на българската администрация за изпълнение на Стратегията за модернизиране на държавната администрация”.