Гонят враните от Градската градина в Шумен със соколи
Гонят враните от Градската градина в Шумен със соколи / netinfo

Община Шумен обмисля няколко варианта за справяне с проблема с гнезденето на чавката и посевната врана в централната градска част и района на Градската градина в Шумен, като най-екзотичният от тях безспорно е методът за т.нар. „облитане" с грабливи птици - соколи и мишелов на Харис.

През месец юни общината проведе среща с председателя на Българската асоциация за запазване на грабливите птици Павел Якимов , който при оглед на засегнатите участъци изказа мнение, че това вероятно би бил методът с най-траен ефект (30-60 % от популацията).

Сред останалите алтернативи за справяне с проблема са кастрене на клоните на дърветата и оформяне на короната, както и премахване на вече изградените гнезда, звукови сигнали и „пест" контрол, при който се използват репелентни препарати, пропъждащи трайно птиците.

Според експертите от общината за кастренето на дърветата общата сума ще възлезе на 100 000 лева. При втория метод - използването на звукови електрони апарати, ще са необходими между 2175 и 9750 лева. Цената при третия вариант чрез използване на репеленти пък се определя въз основа на третираната площ, вид обработка, линейни параметри и място и може да бъде конкретизирана само при писмено поискана оферта от определена ДДД фирма.

Въпросът за гнезденето на чавката и посевната врана в централната градска част на Шумен бе поставен по-рано днес по време на редовно заседание на местния парламент в Шумен във връзка с отправено устно запитване на общинския съветник Даниела Русева.