Доц. Здравка Валерианова: Увеличава се броя на заболелите от рак
Доц. Здравка Валерианова: Увеличава се броя на заболелите от рак / Невена Николова

 

Увеличава се заболеваемостта от ракови заболявания в България и прогнозите показват, че тя ще продължава да нараства. Това заяви в Шумен доц. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър в България. Тя допълни, че ако по настоящем имаме 33-34 000 нови случая на година заболели от рак, то в следващите години само в България се очаква цифрата да надмине 35 000 нови случаи на година. Тенденцията на смъртността също е към нарастване, каза още доц. Валерианова. По думите й, темповете на нарастване на смъртността обаче са по-малки от темповете на нарастване на заболеваемостта. По настоящем в България има 16-17 хиляди смъртни случая от злокачествени заболявания. Общо болните в нашата страна от рак, които се водят в националния раков регистър са 300 000, каза още доц. Валерианова.  

 

Тя обясни, че очакванията на Световната здравна организация са към 2020 г. да има 50 процентово нарастване на новите случаи на ракови заболявания. Три са основните причини, които ще доведат до това: на първо място тютюнопушенето, на второ място храненето и на трето двигателната активност. „Нашият застоял начин на живот оказва влияние върху нашите заболявания”, каза доц. Валерианова.

 

Колоректалния рак е на първо място в структурата на злокачествените заболявания при двата пола. Най-честта локализация при мъжете е ракът на белия дроб, а при жените е ракът на млечната жлеза, сочат данните. Една от най-честите причини за смърт от злокачествени заболявания е ракът на стомаха. Все още продължава да е висок и процента на болните, открити в късен стадий на заболяването при основните локализации.

 

В момента в Шумен се провежда Национална конференция „Онкологична хирургия – съвременен стандарт”, която ще продължи и утре. Участниците в нея набелязаха и приеха най-необходимите и неотложни действия за съвременно онкологично здравеопазване в България. Сред тях са : Министерският съвет да приеме финансово осигурена Национална програма за контрол на рака в страната, като централно място в нея да се даде на Национална скринингова програма за рак на млечната жлеза, карцином на правото и дебелото черво и маточната шийка; осъвременяване на нормативната уредба със законодателно регламентиране, осигуряване на своевременна , пълна и точна информация за онкологичната дейност и други. Специалистите настояват още лечебните заведения да получават акредитация за диагностика и лечение на онкологично болните, ако са в състояние да спазват единни правила и стандарти за добра медицинска практика. „Онкологичните заболявания не трябва да се лекуват във всяка болница” заяви председателят на българското хирургическо дружество проф. Дамян Дамянов. „В момента всеки се опитва да прави онкология, което е недопустимо”, допълни той.  По думите му, в едно здравно заведение по онкология трябва да има патоанатом. В момента дйстващите патоанатоми в страната са 60.

 

По време на конференцията ще бъдат засегнати три основни заболявания: рак на гърдата, рак на стомаха и рак на дебелото и правото черво.  В резултата на тази съвместна среща на онколози и хирурзи ще се явят и три клинични алгоритъма и правила за лечение на тези три болестни единици , заяви проф. Дамян Дамянов.