Той призова премиера и здравния министър да променят нормативната уредба по начин, по който да се позволи отварянето на пунктове за събирането ѝ в кръводарителните центрове
„В областните градове към кръводарителните центрове трябва да се отворят пунктове за събиране на донорска антиковид хиперимунна плазма. Това ще намали смъртността и ще даде надежда на хората, която е изключително необходима в момента и на лекари, и на пациенти”. Това заяви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Шумен д-р Милен Чолаков, цитиран от NOVA.

Самият той се присъедини като доброволец в борбата с коронавируса. Впоследствие се зарази с COVID-19 и беше спасен от колегите си. „При мен се получи изключително мълниеносен и оздравителен ефект от такава плазма”, каза д-р Чолаков.

Той припомни, че един дарител дава живот на трима болни в тежко състояние.

По думите му към момента проблемът да няма такива центрове не е технически, а чисто административен. „Говорим единствено за разкриване на пунктове за пробонабиране. Не говорим държавата да дава пари. Ако има разрешение за разкриване на такива пунктове, ние в област Шумен сме готови сами да закупим техника за изследване”, посочи още лекарят.
NOVA