3,09 е успехът от матурата по БЕЛ през септември
3,09 е успехът от матурата по БЕЛ през септември / netinfo
Всичките четирима зрелостници, явили се на матурата по математика през септември, са получили оценки слаб 2,00, каза пред Дарик началникът на инспектората по образование в Шумен доц. Добромир Добрев. Средният успех по този предмет през юнската сесия беше Добър 4,20 - припомни той. Общо през септември на матура по БЕЛ са се явили 148 абитуриенти, а на втора матура – 197 деца. По БЕЛ средният успех е Среден 3, 09, а през юни е бил Добър 4, 03.

Децата, които са получили слаби оценки на втората изпитна сесия ще могат да се явят за трети път на зрелостен изпит през май 2009г.

Доц. Добрев допълни, че вчера в класните стаи в училищата в Шуменско са влезли общо 22 325 ученици, като 1 697 от тях са първокласници. Според прогнозния план на РИО общият брой на учениците тази година е 22 802, от тях 1 712 са първокласници. По една или друга причина малка част от децата не са присъствали на първия учебен ден и от инспектората ще проверят каква е причината за това. През учебната 2007/2008 г. броят на учениците в Шуменско е бил 23 166, от които 1 817 са били първокласници.

Все по-често децата отпадат от училище поради социални, семейни причини. Зачестяват и случаите, при които отпадането се дължи на това, че ученици отпътуват за чужбина заедно със семействата си, каза доц. Добрев. По думите му, за последните две години броят на отпадналите от училище деца е намалял, през учебната 2006/07 г. той е бил 387, а през 2007/08 г. – 232 деца.

В Шуменско все още ремонти се извършават в 21 школа, а в част от училищата от областта ремонти предстоят тепърва. Сред тях са тези в с. Климент, Тодор Икономово, Браничево, Троица, Златар, Градище, Дибич, Лятно, 9-то основно училище "П. Волов" в Шумен и др. "Никъде ремонтите няма да попречат на учебния процес и са взети всички мерки за безопасност" - подчерта доц. Добрев.

Началникът на инспектората съобщи, че през тази учебна година школата в Шуменско ще получат общо 15 училищни автобуса, част от тях са вече доставени, а за другите от МОН са дали уверение, че са осигурени.

Интервю с доц. Добрев може да учете в прикачения файл.