1 млн. лв. за укрепване на срутището по панорамния път към Паметника
1 млн. лв. за укрепване на срутището по панорамния път към Паметника / netinfo

1 млн. лв. ще бъдат вложени в укрепването на срутището по панорамния път към паметник "Създатели на българската държава" край Шумен. Това съобщи днес кметът на общината Красимир Костов. Те са осигурени чрез спечелването на проект, одобрен от МРРБ. За целта ще бъдат поставени мрежи и анкери. Общата площ на мрежата, която ще бъде използвана е около 4000 кв. метра, съобщи Петромир Минев, гл. експерт общинска дирекция "Европейска интеграция и международно сътрудничество". Проектът на община Шумен е сред одобрените общо 16 от кандидатствалите 24 проекта. Договорът за изпълнението му ще бъде подписан на 25 юни, а срокът за реализацията е 2 г.

Красимир Костов допълни още, че се очаква в най-скоро време да бъде подписано споразумението за проекта за общинската пътна мрежа. Той е на стойност 5 млн. лв. Усилено и с голяма надежда очаквам спечеления проект за културната инфраструктура. Той  възлиза на 6 млн. лв. и включва ремонт на Младежкия дом и 7 читалища. Вероятно в района на Младежки дом ще може да бъде развит изложбения туризъм, а не в централната градска част - пред театъра.

Очаква се също и финансирането на спечеления проект - също за 6 млн. лв. - за образователната инфраструктура, който касае 10-те големи училища в Шумен. Друг важен проект, за който общината очаква информация за реализирането му е касаещият устойчивата градска среда. Той предвижда обновяване на централната градска среда в района от Оборище до Градската градина. Кметът Костов допълни, че текат финалните дейности по изпълнението на проекта за обновяването на парк "Кьошковете", а също и че се предвижда реализирането на друг, отнасящ се до Шуменското плато. По думите на Костов вече са приключили проучванията на спелеолозите в пещерата Зандана. Работи се активно и по подготовката на втората част по проекта ИСПА, която е на стойност 80-90 млн. лв.