Започнаха кандидатстудентските изпити в Русенския университет
Започнаха кандидатстудентските изпити в Русенския университет / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С приемните изпити за специалност „Промишлен дизайн” започва кандидатстудентските изпити в Русенския университет. В 8 часа старт беше даден с изпита „Рисуването на технически обект”, а утре е „Моделирането на промишлено изделие”. Двата изпита са с продължителност 6 часа

Изпитът по рисуване днес се провежда в 16 корпус. Рисунката е черно-бяла във формат 45/56 см., изпълнява се с молив, съобщиха от Русенския университет. Изпитната комисия ще оценява дали изображението е поместено в подходящ за размерите на листа мащаб, неговата линейна перспектива и пропорции. Други важни елементи на рисунката са пресъздаването на обекта в обем и релеф чрез светлосенките, както и изявата на визуален център. 

Утре е изпитът по моделиране. Кандидатите ще извайват с пластелин модел на промишлено изделие по словесно-схематични инструкции. Те трябва да предложат собствено решение на поставената задача. Ще се оценяват както оригиналността на идеята, така и прецизността на изпълнението. Важни са формите, обемите, връзките и преходите между съставните части на създадения модел. Той трябва да бъде ергономичен, за да се манипулира лесно и удобно с него.