Авио Рали Русе
Авио Рали Русе
Днес се състоя третото издание на Авиорали на летище „Русе“. Зам.-кметът по комунални дейности г-жа Наталия Кръстева откри Авио Рали Русе 2019, като поздрави главния организатор г-н Явор Йотов, председател на клъстер „Автономна платформа за граждански въздушни услуги“ и всички участници, от името на кмета Пламен Стоилов.

 „Всеотдайната Ви работа и целеустремените усилия са отражение на всички инициативи. Третото поредно Авиорали е доказателство, че това събитие привлича голям интерес и Ви пожелавам да продължавате с енергия и вдъхновение да го развивате. Поздравявам Вас, всички любители и професионалисти, които участват в организацията и провеждането му“ това се казваше в поздравителния адрес от русенския градоначалник. Г-жа Кръстева благодари на г-н Йотов за усърдната работа и за отличното представяне на третото поредно издание на Авиорали – Русе, като заяви че общинска администрация ще продължи да подкрепя инициативата.

Участие в събитието взеха пилотите-любители на леката авиация с техните машини, като в програмата са включени редица практически и информационни събития.

Посетителите имаха възможността да се запознаят с участниците в любителската и професионална авиация в България, както и да наблюдават демонстрации на различи авиомоделни спортове. Бяха показани спортни двуместни и четириместни самолети, мотоделта планери, топловъздушен балон, моторен парапланер.

 Денят премина с дискусии и срещи с изявени български спортни пилоти, инструктори, и преподаватели, които споделиха своя опит с аудиторията. Проведе се и експозиция на дронове на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и авиомодели на Спортен модел клуб Приста.

Инициативата е на Спортен модел клуб Приста със съдействието на Община Русе, като идеята за събитието се заражда преди повече от 6 години в резултат на успешни и завладяващи срещи на пилоти и поддръжници от страната в град Русе.