Създаваме общи браншови съюзи с Румъния
Създаваме общи браншови съюзи с Румъния / netinfo
Общи браншови организации в областта на селското стопанство ще бъдат създадени между България и Румъния. За това се договориха министрите на земеделието на България и Румъния Валери Цветанов и Дачиан Чиолош. До 10 дни български експерти ще се запознаят с опита на румънските си колеги в областта на субсидирането на млекопроизводителите и ще започнат прилагане на техния опит.

Субсидирането от държавния бюджет на млекопроизводителите в Румъния е разрешено и съгласувано с Европейската комисия, докато у нас това не е направено. В момента съседите подпомагат производителите на мляко с 8 евро цента за литър. Необходимо е до края на годината България да въведе национален регистър и информационна система и да поиска нотификация за това от Европейския съюз, заяви Валери Цветанов. Именно в тази насока ще търсим помощта на румънците, които ще ни предоставят всичката необходима информация, а след това ще се осъществи и среща на експертно ниво.

Министрите на България и Румъния се договориха още, срещите им да се провеждат всеки месец в Русе и Гюргево, като ще бъде поканен и земеделският министър на Гърция. Със златни медали от републиканско състезание се завърна младежкият противопожарен отряд от Сливо поле. Учениците от отряд "Светкавиците” от СОУ “Св. Паисий Хилендарски” участваха в Деветите състезания от 8 до 11 юни в Албена и Кранево. Русенските млади огнеборци са победители в дисциплината “400 метра щафетно бягане с препятствия”. В крайното класиране те заеха 11-то място от общо 30 отбора от цялата страна. На първо място е отборът на Варна, втората награда грабна миналогодишният победител - отрядът на Враца, а трети са старозагорците. 855 заявления за кандидатстване след 7 клас са подадени в ОУ „Отец Паисий”, съобщи директорът му Галена Танмазова. Желаещите да учат след 8 клас са 31. Днес и утре децата получават служебните бележки, с които да се явят на изпит. Списъците с рапределението по училища ще бъдат изнесени в „Отец Паисий”. Изпитът по български език и литература е на 20-ти юни, по математика на 26-ти юни. Оценките ще станат ясни до 3-ти юли. Детелина Матева е новият директор на Дома за възрастни хора „Милосърдие”. Вторият етап от конкурса беше проведен на 9 юни, кандидатите бяха четирима. От тях само двама отговаряха на условията на конкурса и бяха допуснати до събеседване. Съгласно утвърдената процедура комисията класира Детелина Цветанова Матева за директор на социалното заведение. Тя ще встъпи в длъжност в началото на следващата седмица.