Силистренска фамилия дари ценен експонат на Общината
Силистренска фамилия дари ценен експонат на Общината / снимка:Община Силистра

Родолюбива силистренска фамилия изненадващо предостави безценен дар на община Силистра. Семейството на адвокат Николинка Борисова Бобчева и инж. Валери Цезаров Георгиев дари бронзов герб на Силистра от 1942 година, изработен от големия художник и скулптор Павел Метеоров.

Провокирана от емоцията на Националния празник – 3 март, фамилията решава да дари на общината символа, който по право й принадлежи, разказва адвокат Бобчева. Тя открито описва как безценната творба на именития творец е попаднала в дома им. При разходка из крепостта Меджиди табия през 1990 година семейството и техни гостуващи приятели, сред които е специалист – историк, попадат на изхвърлени в яма парчета от стара керамика. Там откриват тежка масивна бронзова релефна плоча. При почистването й установяват хералдически знаци и подпис: Павел Метеоров. В този период е станало прехвърлянето на историческата експозиция от залите на Крепостта в историческия музей в центъра на Силистра.

Гербът е прибран и грижливо почистен, на него не е открит инвентарен номер. Повече от 20 години уникатът е пазен като светиня в очакване институциите да го потърсят. Ден–два след честванията на 3 март и 40-годишнината на Художествената галерия в Силистра, семейството решава да го предаде на кмета Юлиян Найденов с надеждата, че ще бъде пазен грижливо.