Силистра, Алфатар и Тутракан представят 6 проекта за Дунавска Добруджа
Силистра, Алфатар и Тутракан представят 6 проекта за Дунавска Добруджа / netinfo
С представяне на резултатите от шестте проекта, свързани с популяризирането на културно-историческото наследство на Силистра, Тутракан и Алфатар, ще завърши почти двегодишната си работа регионален форум „Истър”. Ще бъде представена и оценка на контролиращата организация – Фондацията за реформа в местното самоуправление.

Регионален форум „Истър” бе създаден през месец ноември 2005 година от представители на културни и образователни институции, творци, местни власти, бизнес и ученици от трите добруджански общини Силистра, Тутракан и Алфатар. Неговата работа бе подкрепена от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, Националния фонд „Култура” към Министерството на културата и ФРМС. Трите общини от Силистренско бяха избрани заедно с общините Смолян и Златоград от Родопрския край като пилотни за цялата страна да работят по програмата Обществен форум за изготвяне на реалистични модели за превръщане на културно-историческото наследство във фактор за устойчиво развитие на съответния регион.

С определения фонд от близо 70 хил. лв. бяха осъществени проекти за издирване на архивите на Южна Добруджа по време на румънската окупация, за изработване на табели и рекламни материали за туристическия потенциал на трите общини, създаване на школа за млади гидове, за представяне на добруджанския фолклор и за възстановяване на една от емблемите на дунавските градове от края на 19 и началото на 20 век – плаващи мелници.

Форум „Истър” изработи и проект за регионална политика за опазване и превръщане в икономически фактор на културно-историческото наследство, който ще бъде предоставен на местните власти в седемте добруджански общини и на областния управител, за да намери място в новия план за развитие на Дунавска Добруджа.