Игнат Канев
Игнат Канев / БГНЕС
Русенски институции изпратиха съболезнователни писма до семейството на починалия вчера канадски предприемач с български произход, дарител, "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет и почетен гражданин на Русе Игнат Канев.

"С дълбока скръб узнахме за кончината на нашия голям приятел, спомоществовател и дарител, "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет - Игнат Христов Канев (1926-2020). Със своя живот и дейност той ни научи, че единственото истинско щастие идва от създаването на щастие за другите", казва ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев в съболезнователно писмо до семейството на Канев.

В него той припомня, че от 2012 г. Игнат Канев свързва името си завинаги с висшето училище в Русе, след като с подкрепата му е построен модерният конферентен комплекс "Канев център". Подпомагал е и със стипендии студенти от университета.

От Университетската болница "Канев" също изпратиха съболезнователното писмо.

"Страната ни изгуби един велик човек с непримирим дух, който отдаде цялата си енергия за възраждането на общество от мислещи, будни и добри хора. Ние, от Университетска болница "Канев", сме благодарни, че имахме шанса да се докоснем до неговия възвишен дух. Благодарни сме, че през последните години успяхме да спечелим неговото доверие. Винаги ще помним стремежа му към постоянно развитие и усъвършенстване за изграждането на по-добро общество", заявяват от УМБАЛ "Канев" в Русе.

Игнат Канев оказа голяма финансова подкрепа в последните години. С дарения на благотворителната фондация "Игнат Канев" бяха обновени отделенията по диализно лечение и по трансфузионна хематология, както и педиатричното отделение. Изградена бе и детска площадка в двора на болницата.

В своето писмо кметът на Русе Пенчо Милков заявява, че с живота и дейността си, с принципите си, роденият в русенското село Горно Абланово Игнат Канев е дал пример и посока на много българи и е доказал, че ние като народ сме трудолюбиви, упорити и силни.

"Убеден съм, че поколения след нас ще следват пътя, който ни посочи Игнат Канев", пише Милков.

В съболезнователна телеграма областният управител на Русе Галин Григоров казва, че Канев ще бъде запомнен с благородство, достойнство и доблест, а също и с нестихващия си порив за правене на добро.

Председателят на Общинския съвет на Русе Иво Пазарджиев посочва, че Игнат Канев е човекът, мотивирал хиляди млади хора да следват мечтите си, колкото и невъзможни да изглеждат те, човекът, който ни научи, че няма невъзможни неща.

Почина филантропът Игнат Канев

Последното посещение на Игнат Канев в Русе беше през октомври миналата година. Тогава в крайдунавския град той присъства на освещаването на отделение
"Диализно лечение" към УМБАЛ "Канев" и на откриването на музейна сбирка "Животът на Игнат Канев", която се помещава в изградения от него културен дом в родното му село Горно Абланово. Експозицията включва серия постери с богат визуален материал, които разказват историята на българското момче, напуснало България и тръгнало към съдбата си едва на 14-годишна възраст, за да се превърне в един от преуспелите бизнесмени и филантропи на Канада.

 
БТА