/ iStock/Getty Images
Русенската окръжна прокуратура ще върне на Историческия музей в град Бяла откраднати културни ценности. Те са дарени от руското правителство при откриването на музея през 1907 г. и са с много високо качество, коментира пред БТА директорът на културния институт Иво Жейнов. 

Ценностите са откраднати от музея през периода между 2008 и 2013 година. 

Основна част от тях са различни модели руско оръжие от времето на войната 1877-1878 година. Това са пушки "Крънка", "Бердана 1", "Бердана 2", щикове, инструменти за почистване, мерник за оръдие, пълнители за картечница "Гатлинг", оръдейна мерна линия. 

Жейнов обяснява, че сред ценностите има картечница "Гатлинг-Горлова", която е много рядка. По думите му през септември 1869 г. са доставени от САЩ в Русия 20 десетцевни картечници от този модел, като в Беленския музей са експонирани пет от тях.

Сред ценностите има също фотографии, както и различни документи. Някои от тях са свързани с руската баронеса Юлия Вревская - медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. Тя пристига в 48-а военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест - сестра Мария Неелова. 
БТА