/ Медика Русе
Децата и подрастващите са най-ценният потенциал на всяко общество. Усилията на всички са насочени към израстването на тези крехки същества като пълноценни и здрави хора, в които хармонират телесното и умствено равновесие.

Петата сбирка от поредицата „Родителско кафе“ на Лечебни заведения „Медика“ с тема „Правилната стойка при децата“ е насочена именно към основата на физическото развитие на младия индивид – опорно-двигателния апарат. За етапите на формиране на „общото впечатление от човека“ ще говори кинезитерапевтът Александър Андреев на 21-ви март в Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов” от 18:00 часа.

Опорно-двигателният апарат е в основата на физическото развитие, за това неговата ранна профилактика е изключително важна. Специализираният преглед, организирането на различни форми спорт, индивидуалните занятия и изправителната гимнастика, при необходимост, са ключа към изграждането на правилна стойка при децата. Изправеният стоеж и походката на два крака са плод на еволюционното развитие на човек.

Освобождаването на ръцете дава възможност за извършване на трудова дейност, а изправянето на гръбначния стълб позволява на очите да се повдигнат значително над земята и да виждаме по-далеч. За жалост тези предимства водят до определени усложнения - затруднения на опорно-двигателния апарат, дихателната функция и кръвоснабдяването на мозъка. „Изправената позиция не е приета изцяло и не се задържа лесно.

Малките деца не я поддържат правилно през първите 3 години. За придобиване и поддържане на правилна стойка е необходимо постоянно мускулно съкращение на антагонистични мускулни групи. Ако тези мускули са в дисбаланс, те не могат да поддържат физиологичните кривини и ставите на гръбначния стълб в нормалните им съотношения.

Това води до задълбочаване и отпускане на кривините на тялото и същевременно редуциране на ефективността на някои органи и системи, слабост на мускулите, разтегляне на сухожилията, намалена привлекателност и атрактивност.

Стойката влияе на личната концепция на човека за себе си и за своята визия.“ заяви лекторът Александър Андреев, който освен част от екипа на Медицински център „Медика Експерт“ е и главен асистент, доктор по кинезитерапия към катедра Обществено здраве и социални дейности към Русенски университет „Ангел Кънчев“.

В лекцията родителите ще се запознаят със структурата и функция на гръбначния стълб, развитието на гръбначните криви и ще получат отговор на въпроса „Правилна ли е стойката на моето дете или то има гръбначно изкривяване?“

Специалистът ще даде съвети за поддържане, подобряване или коригиране на положението на това така динамично променящо се отражение на човека в неговото моментно духовно и физическо състояние.