/ Медика Русе
Четвъртата сбирка от поредицата „Родителско кафе“ на Лечебни заведения „Медика“ ще се проведе на 27-ми февруари в Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов”-Русе от 18:00 часа.

На по чаша кафе родителите ще се запознаят с наболелия въпрос за балансираното хранене на децата. Детството е периодът в който се формираме, не само физически, но и емоционално. Изграждаме телата си, така както и характера и навиците.

Детството оставя отпечатък и поставя основа на по-нататъшния ни живот. Грешките, допуснати в храненето тогава се отразяват на цялостното ни развитие като индивиди. Индексът на телесната маса (ИТМ) е диагностичен инструмент, чрез който се определя дали теглото е в здравословни граници спрямо ръста. Високият ИТМ крие повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол, високо кръвно налягане, проблеми с костите и ставите.

Излишните килограми могат да доведат до проблеми с адаптацията, социализацията и самочувствието, което се превръща в рисков фактор за отключване на хранителни разстройства и нарушения.

Изследвания на редица учени са доказали, че ако в детска възраст се допусне затлъстяване, в зряла възраст лицето е силно предразположено към затлъстяване. От друга страна последствията при недохранване и дефицит на хранителни вещества, също може да доведат до редица проблеми.

Къде се крие балансът? Какво трябва да следим при храненето на децата, как да изградим у тях навици за пълноценно и здравословно задоволяване на глада ще обясни д-р Гайтанджиев на четвъртото Родителско кафе.

Лекторът завършва медицина в МУ-Плевен през 1985 г. През 1990 г. придобива специалност Вътрешни болести, а през 1992 г. - Гастроентерология и диетика. Опитният лекар е част от екипа на ДКЦ-2 и години наред консултира деца и родители как да се хранят здравословно, без да гладуват.

Всеки желаещ да разбере къде се крие балансът в храненето на децата е добре дошъл на 27-ми февруари /вторник/ от 18:00 часа в Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов”.

Входът е свободен, а организаторите от Лечебни заведения „Медика“ са подсигурили безплатно кафе и чай за родителите и здравословно следобедно похапване за малчуганите.