Обобщение на ситуацията до момента
Обобщение на ситуацията до момента / netinfo
Бедствено положение е въведено в цялата Русенска област. Втори ден в две русенски села има блокирани хора. Около 70 човека, половината от които румънци, остават да нощуват в Писанец и Бъзън. От магазините са изкупени основните хранителни продукти, в Писанец няма хляб, от две села в региона не могат да бъдат извозени болните на хемодиализа.

Около 200 човека нощуваха през изминалата нощ в Писанец и Бъзън. Част от тях бяха извозени към Русе, но заради повторно затрупване на пътя към Русе и затруднения в снегопочистването, около 70 човека са върнати обратно и са настанени в селата. Сред тях има и 10-тина деца, най-малкото е на 1 година.

Болните за хемодиализа от община Сливо поле са настанени в русенската болница, извозват се и болните от Николово и Красен. Машината на Гражданска защита обаче не може да достигне до болните в Просена и Долно Абланово. Изходите на реанимобилите на спешна помощ са блокирани от непочистените паркинги на фирмите концесионери, но въпреки това до 12.00 днес са обслужени 12 спешни пациенти Създадена е организация за транспортиране на родилка от гр. Ветово до русенската болница.

Поискана е помощ от национална служба „Гражданска защита”, има уверение, че ще бъде доставен един високопроходим автомобил от Велико Търново. Очаква се техника от село Ценово да бъде предоставена на Бяла, а от гр.Ветово на Русе.

Аварирал е влакът Русе-Варна при с. Кривня. Екип на ЖП секция Русе е на място и ще върне влака в Разград за подмяна на електровоза.

Отворени са пътищата към София и Силистра, затворени остават към Разград и Кубрат. Без електричество са 5 населени места в областта, квартал на Русе е без вода. Продължава работата по извличане на закъсали тирове на хижа „Приста”, Мойсеев баир и пътя за Щръклево.