Найден Тодоров-музикант на годината
Найден Тодоров-музикант на годината / Дарик Русе, архив

За 22-ри пореден път слушателите на Българското национално радио и по-специално на програмата за класическа музика „Алегро виваче” обявиха българския музикант, който заслужава да бъде наречен „Музикант на годината”. За 2012 година Музикант на годината е диригентът Найден Тодоров. Той е директор на Държавна опера – Русе и постоянен гост-диригент на Софийската филхармония. Забележителни са изявите му като диригент в България през изминалата година.

Сред най-впечатляващите са концертите му със Софийската филхармония – Втората симфония на Рахманинов, „Кармина Бурана” от Карл Орф, участието му в образователните концерти на Софийската филхармония. Забележително бе представянето му с операта „Нос” от Дмитрий Шостакович на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”. Постановъчният екип на „Нос”, част от който бе Найден Тодоров получи наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци „Кристална лира”, но и самият той получи „Кристална лира” – наградата на публиката.

Портретът на Музиканта на годината на България Найден Тодоров се допълва и от преподавателската му практика в Нов български университет, и от ежегодната му работа с младите артисти от майсторските класове на Райна Кабаиванска, и от записите му за Българското национално радио, и от енергичната му и безкомпромисна борба за оцеляването на творческия състав на Русенската опера в условията на криза, но и за неговото качествено и професионално издигане и превръщането на Русенската опера в институт от национално значение.

Не бива да се пренебрегват и задграничните изяви на диригента Найден Тодоров – концертите и спектаклите, които той дирижира в Австрия, Германия, Франция, Белгия, Великобритания и участието му  в оперния фестивал в Солотурн – Швейцария – вече почти десетилетие, обхванало младостта му и навлизащо в началото на красивата му творческа му зрялост.

Но международните изяви често остават далеч от вниманието на българската публика. А именно тя нарече „Музикант на годината” Найден Тодоров. Както той обича да казва в скромните си коментари на предишните награди: „Най-ценно за мен е това, че това са награди, дадени от публиката”.