мотор мотористи
мотор мотористи / morguefile.com

На 20 май от 12:30 часа в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Николово, ще бъде даден старт на проекта „Живей свободно – карай свободно“ на Мото клуб Lowlanders МС Русе. Партньори са Български червен кръст - Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Учебен център „Форс 777” и други. Проектната идея се осъществява по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе - град на сводния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“.

 

Проектът е насочен към деца и младежи до 18-годишна възраст. Предвиждат се поредица от обучения, уъркшопи и забавни игри, които да обхванат свободното учебно време и ваканционните и неучебни дни. Целта е чрез придобиване на нови знания, изучаване на мото-културата и обогатяване на познанията за заобикалящия свят, децата и младежите да получат „ключ” и възможност да се докоснат до нормите и порядките в обществото, да се научат на дисциплина, отговорност и свободен начин на живот, без да застрашават околните.

 

Ще бъдат проведени серия от лекции в редица училища на територията на община Русе. Лекциите ще обхванат теми от Закона за движение по пътищата, безопасност на движението, управление на велосипеди и мотоциклети, оказване на първа медицинска помощ при инциденти с велосипеди и мотоциклети, както и устройството, правилата и йерархията в един мото клуб.

 

Проектът е насочен и към личностното израстване на младежите и развиването на лидерски умения. Той включва сформирането на два детски мото-клуба „Ride free - Live free“, в които 60 деца и младежи на възраст между 10 и 18 години, през свободното време ще придобиват информация за живота в един мото-клуб, клубен етикет, правила, йерархия, уважение. Във всеки от клубовете, на децата ще бъдат раздадени „длъжности” (президент, вицепрезидент, секретар, роуд кептън, сержант, трезориер) и те ще станат управленския орган на всеки един от двата мото клуба. Те ще трябва да напътстват, да дават съвети, да вземат решения, да подготвят членовете на своите клубове при участието им в интерактивните игри за личностно развитие.

 

 

Какво е един мото клуб без мото събор и мото поход? В рамките на проекта е предвидено провеждането на два детски мото-събора в клубната къща на Lowlanders MC Русе, включващи създаване на палатков лагер, организиране на интерактивни и състезателни игри между детските мото клубове.

 

В рамките на проекта LOWLANDERS MC Rousse с подкрепата на Посолството на Република България в Румъния, както и кметство с. Николово, община Русе, организира  мото-поход "Ботевият устрем", в чест на 143 години от героичната гибел на Христо Ботев и неговата чета, както и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

Той ще се проведе на 02.06.2019г. в 08:45 часа, като сборният пункт на всички желаещи да се включат, е на пл. „Княз Александър Батенберг”( пред СОУ „Христо Ботев”), гр. Русе. В 9:00 часа мото-колоната ще се отправи към гр. Букурещ, където в парк „Херастрау“ се намира статуя на великият революционер, поставена през 1953 г., пред която ще бъдат поднесени цветя и отдадена почит. Мото-походът ще премине и през пристанището на град Гюргево, от където на 16.05.1876 г. започва „Ботевият устрем“ за национално освобождение на българския народ. Маршрутът е : СУ „Христо Ботев“ - бул. „Ген. Скобелев“ - бул. „Липник“ - бул. „България“ - ГКПП 'Дунав мост" - PTF Giurgiu - Bucuresti - Giurgiu - Port Giurgiu.