Кметът на Силистра участва в среща за развитието на големите градове
Кметът на Силистра участва в среща за развитието на големите градове / снимка:Община Силистра

 

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов взе участие в конференция, организирана от ЕНП (Европейска Народна Партия) в Комитета на регионите, ПП ГЕРБ и Столична Община. Темата на конференцията бе „Големите градове – генератор на растеж, икономическо развитие и конкурентноспособност в регионите”, насочена главно към кметовете на общини.

Форумът бе открит от Йорданка Фандъкова-кмет на София и председателя на групата на ЕНП в Комитета на Регионите Мишел Шнайдер. В конференцията взеха участие и премиерът Бойко Борисов, Ян Олбрайт - член на групата на ЕНП в Европейския парламент и докладчик на Наредбата за Фонд за Регионално и Европейско развитие и Марек Возняк, Председател на Комисията по териториално сближаване.

На срещата присъства също министър Лиляна Павлова, която сподели, че целта на правителството не е да разделят общините на градски и селски. Тя допълни още, че  нашите общини са натрупали капацитет и значимостта на Комитета на регионите е все по-важна.

В едно от изказванията си, Ян Олбрайт заяви, че Европейският парламент е допълнил транспортната инфраструктура като една от приоритетните области. Той добави също, че е важно как държавата разпределя средствата си. Форумът фокусира вниманието върху ролята на градовете във формиране и прилагане на целите на Стратегия 2020 и бъдещето на кохезионната политика на ЕС. Основната идея на конференцията е насърчаването на градовете в техните отговорности, както и да бъдат подпомогнати чрез различни механизми и инструменти по-слабо развитите от тях. За целта дискусията бе ориентирана в три отделни подтеми: иновации, инфраструктура и инструменти.