Как в едно русенско село асфалтираха улици с лични средства
Как в едно русенско село асфалтираха улици с лични средства / Дарик Русе, архив
Как в едно русенско село асфалтираха улици с лични средства
82388
Как в едно русенско село асфалтираха улици с лични средства
  • Как в едно русенско село асфалтираха улици с лични средства

В русенското село Новград по времето на социализма са правели редовно допитвания до населението. При един такъв местен референдум през 80-те години хората решават да заделят средства от собствените си джобове и да асфалтират улици. Със средства от самооблагане е построена и сградата на читалището, на стола в училището, изградени са два трафопоста.

Събеседникът ни Иван Русев е кмет на селото от 1981 до 1995 година. Тогава мандатите на хората в местната власт са по 2 години и половина. На такъв период, заедно с поредните избори се е провеждал и местен референдум по различни въпроси. Позволявал го е Законът за допитване  до народа, а решението е било вземано от Общината. Най-често хората са отговаряли да или не на въпроса дали да се самооблагат, за да заделят средства за различни обекти в селото.

Днес жителите на Новград са 800, но през 80-те са двойно повече-1600. Макар на пръв поглед 2% да не изглеждат много, средствата, събирани от хората през годините са внушителни.

С пари от народа в Новград изграждат цяло читалище, озеленяват, асфалтират. За разлика от други села, където не се провежда подобна политика Новград процъфтява и става все по-хубаво. За това помагат не само парите, но и доброволния труд на хората, разказва с носталгия Иван Русев.

От казаното дотук всичко изглежда розово и прекрасно. Но все пак недоволни и несъгласни е имало и тогава, през 80-те.

В днешно време много хора може би ще са против подобно самооблагане. Тежко му е на българина да му бръкнеш в джоба, особено ако е за обществени дейности. Факт е обаче, че по този начин през миналия 20 век едно русенско село е било живо и хората са били обединени в името на една кауза-да направят мястото, където живеят още по-удобно и привлекателно.

Чуйте репортажа в прикачения файл.