И русенци на протеста на хората с увреждания в София
И русенци на протеста на хората с увреждания в София / netinfo
И русенци на протеста на хората с увреждания в София
85806
И русенци на протеста на хората с увреждания в София
  • И русенци на протеста на хората с увреждания в София

15 русенци се включват в националния протест на родители и близки на хора с увреждания, който ще се проведе в София. Сред исканията са създаване на Закон за правото на лична помощ, създаване на регистър на хората с увреждания, както и финансиране на програмите за лични асистенти от държавата, а не периодично по различни програми.

Ето какво пишат организаторите на протеста във Фейсбук: "Преди точно една година, преди точно един филм, излъчен от Нова телевизия и създаден от Миролюба Бенатова, показващ живота ни, на родители на деца с увреждания и изобщо хора с увреждания със заглавие „Заложници на децата си!“, ние излязохме на протест. Протест ,който за първи път събра много хора, родители,деца с увреждания,хора с увреждания от цялата страна, както и приятели. Мислехме,че вече ще ни чуят, но не, година по-късно продължаваме да чакаме държавата да обърне внимание.Продължаваме да сме заложници на децата си, на проблема им, на държавата в нейното бездействие и най-важното - заложници сме на администрация, заложници на програми, заложници в собствената си страна, освен на съдбата си. От една страна съдбата ни е шамаросала здраво, заради вечната ни борба за здраве, борба за интеграция,борба за приемане, а от друга се борим и за достоен живот и висим вечно пред общинските администрации, молейки се за следваща и следваща асистентска програма, защото ние друг вариант нямаме за доходи,за работа,за пенсия след години. Този протест сега, под мотото „Година по-късно “ ни събира отново навън,заедно, само и единствено заради един проблем : Личната помощ и правото на всяко лице с увреждане на такава! Молим ви хора,подкрепете ни и този път. Този път,повече от всякога имаме нужда от всеки човек ,заедно с нас на площада, да ни подкрепи, да им покажем на „онези горе“ ,че и ние сме хора, и ние дишаме и имаме нужда от разбиране и решаване на този толкова важен проблем, който в страните в Европа отдавна е решен и дава правото на нормален живот на семействата на човек с увреждане и нуждата на всеки такъв от лична помощ постоянно."

Протестиращите смятат, че са дискриминирани, че държавата ги е забравила и оставила сами да се справят с трудностите-без адекватни помощи, без регламенти и без държавна политика спрямо хората с увреждания. Това разказа в интервю за Дарик Светлана Богданова - майка на дете с детска церебрална парализа.

Чуйте интервюто с нея в прикачения файл.