Днес е денят на българската община
Днес е денят на българската община / netinfo

Днес е Денят на българската община. През 1882 г. на 12 октомври е публикуван първият Закон за общините и градското управление, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.

Русчушката община води своето начало от  1 март 1865 година, когато  се провеждат избори за общинска управа. Четиридесет и шест делегирани представители на русенското население избират общинската управа заедно с архиерейския наместник протосингел Нил Д. Изворов и с четирима попечители на църквите “Света Троица” и “Свети Георги”. Събранието одобрява общо 12 члена на старейшинския съвет, както е според устава. Русенската българска община е носела отговорността за цели сфери от обществения живот на населението в Русе и областта, проявявала е и грижи за бъдещата нова интелигенция.

Днес Община Русе се състои от 12 дирекции. Общата численост на общинската администрация е 330 служители. Тя осигурява изпълнението на законите и подзаконовите нормативни актове, решенията на Общинския съвет; подпомага осъществяване на правомощията  на кмета на общината, свързани с неговата компетентност;  подпомага работата на Общинския съвет и организационно-техническото му обслужване; осъществява административното обслужване на гражданите и юридическите лица.

Кметът на Община Русе инж. Божидар Йотов e 52-ия по ред кмет.