Според ръководителя на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра д-р Георги Петров е несериозно новите собственици на „Меком" да твърдят, че не са знаели за негодното месо.
Негодното месо не било укрито, а заведено в дневника на предприятието и дълбоко замразено в аварийната камера, където се съхранявали отпадъците за екарисажа. Но заради честото спиране на тока напоследък, в камерата били прибрани и продукти в срок на годност от другите хладилници. „Но каквото влезе там - не излиза повече освен в екарисажа", отбеляза д-р Петров.
Количествата от 4 280 кг месо (агнешки и заешки гръбнаци, свински сърца, говежди опашки и черва, кебапчета и кюфтета) били наследство от стария собственик. Вероятна причина за задържането му е и разходът от 0,22 лв. на килограм месо за унищожаване, който трябвало да платят новите акционери, предположи докторът. Тяхно е задължението да разпоредят унищожаването на опасното месо, след като бъде издаден протокол от ветеринарния контрол, обясни шефът на дирекцията по безопасност на храните в Силистра. „Да, наистина тук има пропуск на официалния контрол. Но са провели разговор с представител на предприятието. Г-жа Елица Цанева ги е убедила, че в кратък срок ще бъдат изпратени храните на екарисаж".
Още в петък месото е изпратено в екарисажа в Шумен за сметка на предприятието. Д-р Георги Петров е убеден, че продукти от негодното месо не са попадали в търговската мрежа, тъй като заводът прозвежда само шунка по договор с една от американска хранителна верига у нас и коли животни на ишлеме.
От дирекцията са поканили собствениците на „Меком", за да им бъде връчен акт за административно нарушение за 10 000 лв. Срокът на поканата изтича на 19 октомври. Междувременно директорът на силистренското поделение на Агенцията по безопасност на храните д-р Георги Петров и неговите колеги очакват да бъдат извикани за обяснение в Централното управление в столицата.