/ ThinkStock/Getty Images
Последно сбогом с алпиниста Иван Томов си взеха в неделя - 9 юни, близките и приятелите му. Поклонението бе в църквата „Света Троица” в родния му Русе.
 
Десетки хора се стекоха пред храма. Сред дошлите бяха също руски и грузински алпинисти, които са били заедно с Томов на експедиции, включително и на последната под връх Лхотце.
 
По думите им преди изкачването на Лхотце българинът е бил в отлична форма и е имал нужната сила и мотивация да се справи. Те споделиха, че ще го запомнят като отличен алпинист, добър човек и приятел.
 
Алпинистът Иван Томов загина в Хималаите

Иван Томов загина на слизане от връх Лхотце
(8516 м) в Хималаите на 17 май. На 16 май той изкачва четвъртия по височина връх на планетата без помощта на допълнителен кислород и без личен шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на Лхотце, и вторият, след Христо Проданов, постигнал това без допълнителен кислород.
 
На слизане обаче Томов проявява симптоми на височинна болест и на 17 май почива в района на Лагер 4. Дни по-късно по молба на близките на Иван започна кампания за набиране на средства, за да може тялото му да бъде транспортирано от Катманду.