Безплатни изследвания за рак на простатата стартират на 16 април в Русе
Безплатни изследвания за рак на простатата стартират на 16 април в Русе / netinfo
Безплатна кампания за изследване на рака на простата стартира от 16 април в Русе, съобщиха организаторите от местния Ротари клуб. Целта е да се извърши скринингово изследване сред рискова група мъже /над 50 години/ за ранно откриване на простатен карцином. Кампанията започва с безплатни тестове за 230 мъже от крайдунавския град. Изследванията ще се извършват в лаборатория “Прима лаб” до изчерпване на тестовете. При съмнения за раково заболяване, пациентите ще се насочват за безплатен преглед при уролог.

Преди две години русенския клуб организира по повод 70-тата си годишнина мащабна кампания със същата цел. Тогава бяха изследвани 384 мъже от Русе. При 5 от тях бе доказан рак на простатната жлеза. Заради навременното им диагностициране, петимата пациенти са били подложени на своевременно лечение.

Инициаторите от Ротари клуб имат желание предстоящата кампания да прерасне в национална и поне веднъж годишно да се провежда под егидата на местните клубове я страната, коментира президентът на Ротари клуб Русе Пламен Абаджиев. Поводът е постоянното увеличаване на разпространението на простатния карцином, който е на 4-то място сред туморните заболявания сред мъжете.