„Артистисимо” с международна награда
„Артистисимо” с международна награда / netinfo

С международна награда е отличен късометражният филм на Театър-школа „Артистисимо” „Дунавски сървайвър”, с ръководители Иглика Пеева и доц. д-р Александър Илиев. Лентата заснета в началото на септември 2013г. на русенския остров „Люляка”, получи специалното отличие от 31-то издание на Световния фестивал на късометражното и документалното кино, детско-юношески раздел – Техеран, Иран. Сценарият е дело на децата на трупата и най-вече по идея на Александър Милчев. В продукцията участват: Анабел Кръстева, Кристиян Симеонов, Глория Станиславова, Борис Атанасов, Деница Мутафова, Неделина Маринова, Александър Милчев, Борис Милчев, Мариян Пенков, Драгомир Роглинов и др. Оператор и режисьор е Александър Илиев.

За 32-ро издание на фестивала в Техеран, който ще се проведе следващата година, ще отпътува новият филм на „Артистисимо”. Той е заснет преди дни в Созопол и региона и се нарича "Съкровището”. Лентата ще се бори и в "Сънданс фестивал", Парк сити, щат Юта, САЩ, Световен фестивал на алтернативното и ниско бюджетното кино, раздел късометражно кино с младежка тематика, създаден и ръководен от Робърт Редфорд. В новата продукция участват Деница Мутафова, Глория Станиславова, Борис Милчев, Александър Милчев, Мариян Пенков и Христиана Червенкова. Сценарият е по идея на децата от трупата, а действието се развива сред разкопките в Созопол, около мощите на св. Йоан Кръстител, край останките на созополския вампир, в замъка в Равадиново, на тракийския мегалитен комплекс от 14в.пр.Хр. Беглик Таш. Оператор и режисьор е Александър Илиев.

Последната кино-ваканция е четвърта по ред, провеждана през годините от "Артистисимо", като първата бе в Китен през 2010г., а втората през 2011г. в Ивановските скални църкви и приказната природа на Природен парк "Русенски Лом".