Тракийската царска гробница край разградското село Свещари е последният български паметник в листата на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Тя е открита на 28-ми септември 1982 г. Точно преди 40 години, екипът на ст.н.с. Мария Чичикова разкрива изпод пръстта на Гинина могила каменната гробница на древните гети.

Свещари
БТА

Фотообективът на Мехмед Азиз (през 1982 година е бил фоторепортер в местния вестник "Исперихска трибуна" и е отразявал историческия момент) за първи път "прониква" във вътрешността през отвора между каменните блокове, затварящи входа и това е първата снимка на вътрешността на този уникален паметник.

Свещари
БТА


Код червено: Макове оцветиха село Свещари

Тракийската царска гробница край село Свещари е открита за посетители през 2000 година, а през 2022 година е обновено експонирането ѝ.

Тя е уникален пример на Средиземноморската гробищна архитектура и привлича близо 50 000 посетители всяка година. Гробницата е част от историко-археологическия резерват „Сборяново”, който включва над 140 археологически и културни паметници.

Построена е през 3-ти век пр.Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел, който е бил погребан там заедно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета.

Свещари
БТА


Тракийската царска гробница край Свещари отново отвори врати за посетители


Такъв вид скулптури са уникални за региона.