Звезден дъжд Персей за посетителите на Рожен
Звезден дъжд Персей за посетителите на Рожен / netinfo

Специална нощна гледка на звездното небе предлага Роженската обсерватория за посетителите на Националния фолклорен събор тази събота и неделя. В небето над Рожен ще може да се наблюдава метеорния поток "Персей", информират астрономите. Пиковите моменти на "звездния дъжд" се очакват на 11 срещу 12 и 13 август, точно когато ще се провежда Националният фолклорен събор „Рожен 2006”.

През уикенда обсерваторията ще бъде отворена за посетители в редовното си време от 14,00 до 17,00 часа, като билетът за 20-минутна беседа на дежурен астролог и наблюдение на съзвездията с подвижен телескоп ще е 5 лева, по информация от обсерватория Рожен.

Националната астрономическа обсерватория Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Тя е една от двете модерни обсерватории за оптични наблюдения и изследвания към БАН и тази година чества 25 години от откриването си. Обсерваторията е разположена на връх Рожен и годишно се посещава от над 10 000 любители на звездните тайни.

Слънцето и небето може да се наблюдават от посетителите на Роженския събор и в Планетариума в Смолян, обявиха от ръководството му. Комплексът предлага сеанси в звездна зала, както и специална беседа на английски, немски, френски, руски, гръцки и турски език. Планетариумът работи в събота до 16,30, а в неделя – до 13,00 часа, но по време на Роженския събор ще бъдат осигурени допълнително екипи, информират от комплекса.

Според служители на Планетариума в Смолян през нощите на август в небето над Рожен може да се наблюдава метеорния поток "Персей". Пиковите моменти на "звездния дъжд" се очакват на 11 срещу 12 и 13 август, точно когато ще се провежда Националният фолклорен събор „Рожен 2006”.

Частиците, или така наречените „падащи звезди”, се изсипват по 100-120 на час и могат да се видят само в нощното небе. Явлението в България се повтаря всяка година в късното лято, когато орбитата на Земята преминава през потока "Персей". Той е наречен така заради малките частици персеиди, които се движат около слънцето.

Според астрономите е имало години, в които зрелището е било толкова ярко, че е било наричано "метеорен дъжд", защото са се виждали от 500 до 5 000 падащи тела на час.