Жителите на Куклен се обявиха категорично против срещу изграждането на крематориум край града им
Жителите на Куклен се обявиха категорично против срещу изграждането на крематориум край града им / капитал
протест на Куклен срещу изграждането на крематориум
92744
протест на Куклен срещу изграждането на крематориум
  • протест на Куклен срещу изграждането на крематориум
Близо 100-на жители на Куклен изразиха своя протест срещу преустройството на склад за строителни материали в крематориум. Сградата се намира в местността „Орта Хан” в землището на  града. По време на общественото обсъждане на проекта хората бяха категорични, че не желаят в близост до мястото, в което живеят те и растат децата им, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда, още повече, че районът е известен със земеделските си масиви.

"Понякога се учудвам, че се налага Православната църква да обяснява толкова очевидни неща и да привлича вниманието върху толкова ноторно известни факти, че е чак обидно. Така започва отвореното писмо на Пловдивският митрополит Николай до кмета на Куклен Мария Белчева, което той прочете пред хората в подкрепа на техния протест.

"Бог е създал човека от пръст и след приключването на земния му път, тленните останки трябва да бъдат предадени обратно на пръстта, от която сме произлезли. Това е християнската вяра и такава е християнската практика. Така са погребвани дедите ни, прадедите ни и пра-пра-дедите ни. Всеки кръстен християнин следва да бъде погребан като такъв. А не като езичник. Ние сме християнски народ, а не азиатско или северноамериканско племе. И е уместно да се придържаме към нормите на поведение, подобаващи на християнски народ, включително и особено в отношението ни към смъртта", подчерта още владиката.

Дебатът по време на обсъждането на проекта продължи повече от два часа. До консенсус с инвеститора на обекта не се стигна. 

Какво още каза митрополит Николай и хората от Куклен, чуйте в звуковия файл.