Какви са причините за мъчително дишане и непрестанна употреба на капки?
Какви са причините за мъчително дишане и непрестанна употреба на капки? / netinfo
Между 150 и 200 операции годишно се правят в отделението по УНГ в УМБАЛ „Пловдив“
Какви са причините за мъчително дишане и непрестанна употреба на капки?
96821
Какви са причините за мъчително дишане и непрестанна употреба на капки?
  • Какви са причините за мъчително дишане и непрестанна употреба на капки?
Какви са причините за мъчително дишане и непрестанна употреба на капки? Оказва се, че това е изкривената носна преграда, която е много често срещан проблем. Той обаче се неглижира от пациентите, които търпят с години дискомфорт и главоболие, лекуват се сами и така го правят труден за решаване, разказа пред Дарик началникът на Отделението по уши, нос и гърло в УМБАЛ „Пловдив“ д-р Асен Асенов.
 
Защо хъркаме, докато спим (ВИДЕО)

При 50% от пациентите изкривената носна преграда е причина за намалено носно дишане. Много често деформацията е в съчетание с други проблеми като хипертрофия на носната лигавица, алергичен ринит, както и полипи в носа. При голям процент от пациентите всички тези фактори водят до хроничен синузит, затруднено носно дишане, главоболие и намалено обоняние, обясни д-р Асен Асенов, един от водещите УНГ специалисти в страната.
 
Дишането през носа е много важно за правилното функциониране на организма, подчерта още д-р Асенов.
 
Има и случаи, при които изкривената носна преграда не създава дискомфорт на пациентите, а лечението при тези, за които това представлява проблем, е комплексно, допълни още др. Асенов, който е специализирал носна хирургия и поставяне на титаниеви носни импланти, коригиращи дисфункцията на вътрешната носна клапа при проф. Даниел Венген в Базел, Швейцария.

т
Thinkstock/Getty Images

Как да прогоним хремата? (ВИДЕО)

Обемът на интервенцията се определя от оплакванията на пациента при рутинния преглед, от находката на скенера и от желанието на пациента, тъй като след травми има деформация и на външния нос, добави още специалистът.

На последния ринологичен конгрес в Загреб, Хърватия, провел се през този месец, д-р Асенов бе избран за председател на секцията по ринопластика.

Срещу настинка: 17 съвета от баби от всички краища на света (СНИМКИ)

Между 150 и 200 са операциите, които годишно се правят в Отделението по уши, нос и гърло в УМБАЛ „Пловдив“. От началото на миналата година то е ремонтирано основно, като е разширено и обновено, което пък дава възможност на пациентите да се лекуват в по-комфортни условия, а на нас възможността да лекуваме консервативно пълната гама от УНГ заболявания, категоричен е д-р Асенов.

Лечението в отделението се поема от НЗОК, ако не се налага външна пластика на носа.

Репортажа по темата чуйте в звуковия файл.