Защитни изкупни цени на гроздето искат производители
Защитни изкупни цени на гроздето искат производители / netinfo

Минимални защитни изкупни цени на гроздето за тазгодишната кампания поискаха в декларация до премиера Серегей Станишев лозари от 8 села в община Родопи. Кметовете на Белащица, Брани поле, Цалапица, Марково, Първенец, Извор, Брестовица и Брестник организираха подписка на производители на грозде от региона в подкрепа на исканията си. Държавата да се намеси в определяне на изкупните цени на гроздето и да принуди винпромите да изкупуват гроздето на лозарите, поискаха кметовете.

Кампанията за изкупуване на грозде от сортовете памид, совиньон блан и рубин вече е започнала, до понеделник се очаква да стартира брането и на мерло и каберне. Фирмите обаче го изкупуват на цени около 50-55 ст. на килограм, което покрива само преките разходи за производство, а се очаква изкупните цени да паднат до 30 стотинки. Кметовете поискаха килограмът да се изкупува на цени между 50 и 70 стотинки, за да се гарантират инвестициите на стопаните.

Според Мария Тафрова, кмет на Брани поле, следващите стъпки, които трябва да се направят са: да се затвори цикъла на производство и да се организират сдружения между производителите на грозде и избите. Искаме да се възстановят традиционните за България сортове мавруд, рубин, гъмза, широка мелнишка лоза, димят и памид, за да сме конкурентни на европейските пазари, където сега доминират Франция и Италия, заяви Тафрова. Един от вариантите са т.нар. клъстери, а друг – проектът на лозаро-винарската камара за създаване на 1333 малки изби в страната.