Уни Хоспитал
Уни Хоспитал / Дарик архив
Второто мнение при лечение на онкологични заболявания е решаващо, категорични са специалистите от МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. По тази причина от откриването си през 2016 г. отделението по Медицинска онкология в лечебното заведение предлага не само модерна и комплексна диагностика и терапия, но и допълнителна консултация от признати специалисти. Ръководеният от д-р Росица Кръстева екип разработва услугата за предоставяне на второ мнение на онкологични пациенти, в която редовно участва проф. Кристиян Манеголд от университета в Хайделберг.

„Второто мнение при онкологичните заболявания е общоприета практика и съществена част от лечението на рака по отношение на диагностиката и терапията. To е особено важно в наши дни, тъй като молекулярната биология в сферата на раковите заболявания се развива много бързо и броят на специфичните терапевтични възможности постоянно се увеличава. Всичко това позволява все по-прецизно индивидуализиране на терапията”, категоричен е проф. Кристиян Манеголд.  
 
Предоставянето на второ мнение, според специалистите, гарантира на пациентите, че ще получат оптимална терапия в съответствие с най-новите научни постижения в областта на лечението на рака.

Професор Манеголд посочва още, че в центъра на МБАЛ “Уни Хоспитал” са заложени всички световни стандарти за лечение на онкоболни. Отделението по Медицинска онкология разполага с модерен дневен стационар, с капацитет от 30 легла. Болницата предлага комплексно лечение на пациентите, с които се обсъжда всяка една възможност за тяхното лечение. Осъществява се съвременна химиотерапия, таргетна терапия, имунотерапия и интервенционална онкология. Стандарт в центъра е поставянето на венозен порт за прилагане на цитостатици, което спестява на пациентите дискомфорта от честото бодене за вземане на кръв и прилагане на лекарства.

Лекарите в МБАЛ “Уни Хоспитал” вярват, че най-доброто лечение включва и възможността за болните да се прилагат и нови терапии, доказани чрез клиничните проучвания. Те постоянно получават актуална информация при непрекъснатия обмен на информация с международни екипи от специалисти. Партньори на “Уни Хоспитал” са Университетската болница в Манхайм, European InterBalkan Medical Center в Солун, университетската болница в Атина и лекари от много други международни научни групи. Добра партньорска комуникация има и с пациентски организации от България и чужбина.
 
Често ме питат какво е усещането да се работи с пациенти с онкологични заболявания. Няма различно усещане. Хората не избират от какво да се разболеят. Отношението ни към нашите пациенти е продиктувано от уважението ни към тях и от желанието да им помогнем. Правим така, че това тежко лечение да бъде понесено максимално леко и техният живот да продължи по обичайния си начин, да се чувстват максимално полезни и удовлетворени. Това са хора, потърсили помощ, и те заслужават цялата любов и внимание, на която сме способни”, коментира  д-р Росица  Кръстева.
 
Само за една година през отделението по медицинска онкология в МБАЛ “Уни Хоспитал” са преминали над 7 000 пациенти.

Важна част от работата с онкологичните пациенти е и психологичната консултация, затова към центъра работи и звено за специализирана помощ. Пациентите разполагат с достъп до квалифицирани психолози, от които могат да получат навременни съвети и адекватна за състоянието им помощ. „Положили сме усилия и се стараем самата атмосфера в нашия център да е различна – пациентите да се чувстват удобно, да им е уютно и красиво. Лечението на онкологичните заболявания се понася нелеко и правим всичко възможно да направим този процес по-поносим и спокоен”, казва началникът на отделението по Медицинска онкология.  
 
Проф. Манеголд е главен съветник към интердисциплинарния онкологичен център в Хайделбергския университет, член на Германската и Американската онкологична асоциация, член на борда на директорите на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб.
 
Желаещите за консултации е необходимо да изпратят копия на медицинската си документация (епикризи, хистология, разчитане на образни изследвания) на мейл: info_mo@unihospitalbg.com или по куриер на адреса на болницата: МБАЛ-УНИ ХОСПИТАЛ ООД, отделение Медицинска онкология, ул. „Георги Бенковски“ 100, град Панагюрище 4500.
 
Консултациите с професор Кристиян Манеголд са на 11 и 12.09.2017 г. За повече информация и записване – до 28.08.2017 г. на тел: 0357 88 546.