“Винария” събра в панаира 319 фирми от цял свят
“Винария” събра в панаира 319 фирми от цял свят / netinfo

С участието на 319 фирми от 19 държави днес в Пловдив се открива най-мащабната изложба за лозарство и винарство в Централна и Югоизточна Европа – “Винария 2009”. Лентата на 17-то поред изложение ще пререже министърът на земеделието Валери Цветанов. В четири палати в Международния панаир и на откритите площи между тях най-добрите винарски изби, производители и търговци ще демонстрират технологии, техника, оборудване и материали  за лозарството и винарството.

Очаква се “Винария” да покаже и как фирмите от двата бранша отговарят на предизвикателствата на новите реалности и настъпващата икономическа криза. От българска страна участват 146 компании, сред които са и 62 винарски изби. Най-големи площи от чуждестранните изложители са наели представителите на Франция, Италия, Македония, Германия и Австрия.

Тази вечер на традиционния бал «Вино и любов, любов и вино” ще бъдат обявени и носителите на най-престижната винарска награда – “Златен ритон”, както и удостоените с медали вина и високоалкохолни напитки, които участваха в проведените по-рано национални дегустации.

За първи път на “Винария 2009”  ще бъде организирана „Гурме зона” с партньорството на Българско гурме общество. В седма палата 30 фирми от България и Италия демонстрират продукти от висок клас, свързани с виното. Техните изделия са представени от най-добрите експерти, за да се популяризират гурме културата и бизнесът, ангажиран с нея. Топготвачи и сомелиери ще презентират всеки ден различни продукти, ще демонстрират как се приготвят изискани ястия и ще ги съчетават с най-подходящите вина. Ще бъдат показани луксозна посуда, аксесоари за сервиране на храна и вино, начини за подреждане на масата, декорации с цветя.

В съпътстващата програма на изложението са включени и семинари и делови срещи, на които ще се разискват новите тенденции във винарския бизнес, използването на сателитни програми за управление и контролна лозята, както и възможностите на Европейските проекти за развитие на Аграрния сектор в България.

“Винария” продължава до 21 март, като ще приема посетители всеки ден от 9 до 18 часа. Входните билети струват 3 лева, а за групови посещения на ученици от специализирани учебни заведения са по два лева.