/ БГНЕС
Жители на родопското село Радилово отново са готови да се вдигнат на протест срещу стотина пришълци, регистрирани там по настоящ адрес и гласуващи под строй за определен кандидат за кмет. Отново - защото проблемът е още от 2007 година и се повтаря за четвърти път на местни избори.

Имало е идея да се блокира входът към селото от Пещера, защото именно оттам пристигат хората, изкривяващи резултатите от вота. Впоследствие обаче инициаторите са решили да предизвикат с убеждение висока избирателна активност сред местните, за да надделее техният вот над организирания.

Този път младежи от Радилово са решили да окажат съпротива срещу хора от Пещера, които идват в селото по веднъж на 4 години специално за да пуснат определена бюлетина, разказа Теодора Бакалова, местна общественичка. 

Радиловци много пъти са търсили начин да решат проблема, засега - без успех. „Жалвахме се, снимахме ги, телевизии викахме и - нищо. Законът е спазен и излиза, че колкото и да е несправедливо някой друг да ни избира кмет, няма какво да се направи“, казва Бакалова.

Въпросните стотина души са регистрирани в къщи, чиито собственици не са давали съгласие, в необитаеми сгради, както и на адреса на кандидат за кмет и общински съветник.

Схемата е реализирана по времето, когато не се е изисквало съгласие и представяне на нотариален акт, както е сега. Сто човека за едно село с малко над 1200 жители на предишни избори са се оказвали решаващи, за да бъде избран конкретният кандидат за кмет. Още повече при условие, че над 150 съзнателни гласоподаватели са в чужбина и няма как да участват във вота.

Радиловци нямат нищо против да се водят агитации, стига кандидатите да играят честна игра. Според Бакалова, момчетата и момичетата от Радилово днес ще призовават местните да упражнят правото си на глас, за да не подменят пришълците избора им.

Досега пещерската група от стотина нежелани гласоподаватели винаги е пристигала под строй още при отварянето на избирателните секции. Този път обаче явно са били предупредени и тази сутрин са се появили само неколцина.

Бакалова е убедена, че проблемът с такива „новодомци“ може да се реши, ако се променят законите - да не се позволява да се правят адресни регистрации с цел гласуване и да има опция вече вписаните изборни туристи да бъдат заличавани.

Жената не крие, че се надява и гражданската позиция на радиловци да промени нещата поне в тяхното село. Че младите трябва да имат позиция и да търсят положителните промени. Иначе нещата в България няма скоро да се оправят.