/ netinfo
Жителите на общините Мадан и Рудозем са готови да се вдигнат на протест, ако се закрие Районна прокуратура в Мадан. Това става ясно от приетите протестни декларации от страна на двата общински съвета, които са адресирани до министър-председателя Бойко Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева и до областният управител на Смолян Недялко Славов.

До приемането на декларациите се стигна, след решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, с което се закриват общо 11 прокуратури в страната, между които две и в Смолянско, тези в Мадан и Чепеларе.

„Изразяваме своя категоричен протест и несъгласие с решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет относно предложението за оптимизиране структурата на районните прокуратури в частност за закриването на Районна прокуратура-Мадан и преструктурирането й, като териториално отделение към Районна прокуратура - Смолян. Общински съвет-Мадан, не приема критериите и изложените мотиви.

Извънредни заседания на общинските съвети в Мадан и Рудозем, заради закриване на прокуратурата

Предлага се решение, което не се обосновава на обективните реалности - икономически, географски и демографски, както и пълно непознаване на обстановката в Родопа планина и специфичните особености на района“, се казва в протестното писмо, прието от общинските съветници на Мадан.

Според местния парламент, не е взет под внимание и факта, че предстои откриването на ГКПП – Рудозем-Ксанти през 2019 г., което ще промени и натовари допълнително средата за сигурност, дори и в национален мащаб.

Общински съвет - Мадан настоява, Пленумът на Висшия съдебен съвет да вземе решение, с което Районна прокуратура - Мадан да продължи своята дейност на територията на община Мадан обслужваща община Мадан и община Рудозем.

„Закриването на Районна прокуратура - Мадан ще отдалечи от защита правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица на територията на общините Мадан и Рудозем, гарантирана им от Конституцията на Република България. Ще отстояваме с всички предвидени от закона действия Районна прокуратура - Мадан да остане и да продължи своята дейност на територията на общината“, се казва още в декларацията на ОбС-Мадан.

Идентично е и становището на техните колеги от Рудозем, които също настояват да се преразгледа решението за закриване на звеното на държавното обвинение в миньорския град.

От двете страни уточниха, че са готови на всички позволени им от закона действия, включително и протестни такива. Според областният управител на Смолян Недялко Славов, този въпрос се отнася до съдебната власт в страната, която е независим орган.

„Доколкото аз съм запознат от окръжния прокурор на Смолян, става въпрос за административно решение и по никакъв начин няма да се изтеглят прокурори от там“, коментира Славов. Според представители на Мадан и Рудозем, това е по-скоро първата крачка към тоталното закриване на институциите и те ще направят всичко по силите си, това да не се случи.

Община Чепеларе също организира среща с обществеността по темата, която ще се проведе на 25 юли в Заседателната зала на общината. От там смятат, че това решение ще повлияе изключително негативно за развитието на общината.