Кирил Кирилов и Мариана Стракова в студиото на Дарик
Кирил Кирилов и Мариана Стракова в студиото на Дарик / снимка: Петър Тодоров
Ден на Земята
93386
Ден на Земята
  • Ден на Земята
Много са начините да се зареждаме от природата и това са т. нар. дарове на Земята, каза в редовната рубрика на ДАРИК РАДИО ПРОМЯНАТА преподавателят по йога и духовни практики Марияна Стракова. Всички природни елементи могат да подобрят нашето физическо и духовно здраве. Дълбокото вдишване на чистия въздух в планината или гората, контактът с водните източници – море, реки и езера, терапията с дървета (прегръщане на дървета), калните бани и др. са само част от възможностите да получим положителна енергия от майката Земя. Градинарството и горската ароматерапия също са начини за единение с природата.

Връзката с природата е въпрос на възпитание и култура. Ако днес родителите изхвърлят пластмасовите си чашки на улицата, как техните деца ще имат съзнание за опазване на околната среда?

Ежегодно в националните паркове на България се организират акции за събиране на отпадъци в найлонови чували. За съжаление много от онези, които гледат с насмешка на подобни инициативи, са хора, които замърсяват, коментира Марияна Стракова.

Утре е 22 април, Денят на Земята. Той се отбелязва от над половин милиард души по света. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.