US-посолството финансира залесяване на опожарените гори край Чепеларе
US-посолството финансира залесяване на опожарените гори край Чепеларе / netinfo

Американското посолство ще финансира залесяването на опожарените миналото лято територии край Чепеларе. Това съобщи американският посланик Джон Байърли на лекцията “САЩ, България и опазването на околната среда” пред студенти от Аграрния университет днес. Акцията по засаждането на десетки хиляди дръвчета ще бъде през лятото. По същия проект US-посолството ще засади 10000 фиданки на Аязмото край Стара Загора, а още напролет – 600 в Южния парк в София.

“Зеленият бизнес”, т.е. екологичните технологии, ще бъдат най-бързо развиващият се сектор на икономиката през 21 век, прогнозира американският посланик като подчерта бързата възръщаемост на инвестициите в производство на енергия от възобновяеми източници. Американска компания ще инвестира в изграждането вятърни генератори по Черноморието , които са с по-бавни обороти и нито ще застрашават прелетните птици, нито ще пречат на туристите, каза Негово Превърходителство Джон Байърли. Той посочи още, че консорциумът AIS, който строи нова топлоцентрала в “Марица Изток” ще постигне екостандарти, които са по-високи от тези в ЕС. Американска банка пък ще финансира внос на тънки соларни панели в България, даде пример за друго партньорство в екологичната сфера посланикът.

Джон Байърли обаче разкритикува българското законодателство, което е “пречка за развитието на биотехнологиите и не дава свобода на учените и фермерите при създаването и отглеждането на генно модифицирани храни”. Според US-дипломатът законодателството ни в тази област не е синхронизирано с европейското. Миналата година в света са засяти 12% повече площи с генно модифицирани сортове, което е намалило употребата на торове, а спестените от това емисии серен диоксид са равнозначни на спирането на 6 млн. автомобила, посочи Байърли.


Студенти и преподаватели от Аграрния университет притиснаха посланика с въпроси защо САЩ използва в говедовъдството си хормони, които причиняват рак на гърдата и на простата, защо не се отказва от производството на пестицида метил бромид, който разрушава озоновия слой и защо повечето програми за обмен на студенти се свеждат до използването на младите българи като евтина работна ръка в САЩ.