УХТ
УХТ / netinfo
Двамата професори от Университета по хранителни технологии, които бяха задържани за подкуп, са отстранени от работа по решение на Окръжен съд – Пловдив. Искането на подобна мярка беше от страна на прокуратурата. Двете заседания бяха от 10.00 и 14.30 часа съответно за Симеон Василев и Николай Банков.

Срещу Василев беше предявено обвинение за престъпление за това, че в периода от 11 до 15 май 2017 г. в качеството си на длъжностно лице – преподавател в УХТ, като извършител, в съучастие с двама помагачи, поискал парична сума от 600 лв., за да постави положителни оценки върху изпитните работи на студент и да отбележи същите в студентската му книжка, с което да удостовери успешно положени изпити по учебните предмети „Механика – втора част“ и „Съпротивление на материалите“.

Срещу Банков беше предявено обвинение за престъпление за това, че в периода от 11 до 15 май 2017 г. в качеството си на длъжностно лице – преподавател в УХТ като извършител, в съучастие с един помагач, е поискал парична сума от 600 лв., за да проведе изпит след предварително предоставени изпитни задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на двама студенти и да отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит по учебната дисциплина „Теоретична електротехника – първа част“.

В петък професорите бяха освободени от ареста срещу 5 000 лева гаранция. Двамата бяха задържани при полицейска акция на 15 май.