Социалистите в Пловдив и областта с нови лидери наесен?
Социалистите в Пловдив и областта с нови лидери наесен? / netinfo
Общинската и областната организации на БСП в Пловдив ще имат нови председатели наесен, ако бъде утвърден новият проекто-устав на партията, който забранява министъри, депутати и общински съветници да съвместяват работата си в изпълнителната или законодателната власт с индивидуален ръководен пост в партията. В момента лидер на областната структура на социалистите в Пловдив е министърът на транспорта Петър Мутафчиев, а на общинската – депутатът Захари Георгиев.

Самият Георгиев, който е член на комисията за изготвяне на проекто-устава, съобщи, че изключение при съвместяването на държавен и партиен пост ще се обсъжда най-вероятно само за председателя на партията.

Проекто-уставът на БСП, който се очаква да бъде утвърден през лятото, въвежда и мандатност на партийните постове, като “таванът” е два четиригодишни мандата. Редно е да се отчита и досегашния стаж на ръководните постове, а не мандатността да се въведе от момента на приемане на устава, смята Захари Георгиев, макар самият той да има 3 мандата като председател на пловдивската организация.

Новият устав допуска и провеждането на предварителни вътрешнопартийни избори за кандидати за публични длъжности. Според проекта обаче те не са задължителни, а алтернативата е утвърждаване на конференция, вместо както досега – от ръководния орган на съответната партийна структура.