Снегът остави села в Смолянско без ток, 7-ми ден без вода е цял квартал
Снегът остави села в Смолянско без ток, 7-ми ден без вода е цял квартал / БНТ

Авария на далекопровод остави отново няколко населени места в общините Смолян и Мадан без ток. Аварията е от тази сутрин, като са засегнати населените мeста Влахово и Търън в смолянско, както и в района на Средногорци, община Мадан.

За проблема потвърдиха и от електроразпределителното дружество. „Да, има аварийна ситуация, но не е тежка, като обстановката в останалата част на област Смолян е нормална“, коментира пред Дарик говорителят на EVN Крум Косев.

Стана ясно още, че проблемите със захранването в селата в Рудоземско, Баните и в района на Могилица в община Смолян, са вече решени и там има електричество.

Снегът остави села в Смолянско без ток 7ми ден без вода е цял квартал
netinfo
С пожарни коли и водоноски ще спасяват смолянския квартал „Станевска махала“ от безводие. Вече цяла седмица една голяма част от жителите ѝ са без вода, заради което бе свикан и Областния щаб при бедствия и аварии в родопския град.

Взето е решение да започне пълненето на водоизточника, с който да захранва квартала с водоноски и пожарни автомобили. “От снощи огнеборците вече са започнали да карат вода, като целта е да се зареди резервоара с около 300 кубика вода“, коментира заместник-областният управител на Смолян Андриан Петров. Според него, в извозването на вода ще се включи и цистерна на частна фирма. „Мислим, че по този начин ще решим проблема и хората вече ще имат вода в домовете си“, категоричен бе Петров.

Проблемът с водата в „Станевска махала“ е от миналия петък. Причините за проблемите на домакинствата според ВиК – Смолян, е че недобросъвестни абонати си пускат чешмите през нощта, за да не замръзват и това е причината да се източи резервоарът.