Синдикатите  и  „Атака”: Не е време за приватизация на поликлиниките
Синдикатите и „Атака”: Не е време за приватизация на поликлиниките / Снимка: Даниела Ковачева/
Да не се бърза с приватизацията на общинските здравни заведения в Пловдив, настояха днес от КТ”Подкрепа”, КНСБ и общинските съветници от Атака, които са част от управляващото мнозинство. Това стана ден, след като опозиционната група на ГЕРБ в Общинския съвет поиска гаранции за медицинското обслужване на социално слабите, преди да се пристъпи към продажба на поликлиниките.

„Атака” ще настоява МБАЛ “Св. Мина” и ДКЦ-то към нея да не бъдат включвани в плана за приватизация, а да поемат функцията на социални здравни заведения поради подходящото им положение в центъра, което е удобно за пациенти от всички райони. Лидерът на „Подкрепа” Атанас Кръстев изрази общото опасение на своя синдикат и на КНСБ, че приватизацията на сградите на поликлиниките ще доведе до големи съкращения на медици от ДКЦ-тата и до повишаване наемите за кабинетите на джипитата. Според него вариантът „концесия” ще даде повече възможности за участие на лекарите в процеса на раздържавяване.

И профсъюзите, и „Атака” искат гаранции за запазването на обема медицински услуги, които сега се предлагат под един покрив в сградите на общинските поликлиники – прегледи при личен лекар, при специалисти и лабораторни изследвания. По-рано и ГЕРБ изрази опасения, че при директна продажба изискването за запазване предмета на дейност в продължение на 15 години може да бъде спазвано само формално, с три-четири лекарски кабинета, докато отстаналите части се ползват за търговски дейности.

Лидерът на „Атака” Тодор Христев заяви, че съветниците на партията ще настояват да се проучи предварително инвеститорския интерес, преди ДКЦ-тата да влязат в плана за приватизация. Атанас Кръстев пък заяви категорично , че в условията на финансова криза, когато търсенето е слабо, а цените на имотите падат, не е разумно да се продава общинска собственост.

Синдикалистите настояват за среща с кмета Славчо Атанасов за обсъждане на евентуалната приватизация на поликлиниките и параметрите на бюджета. Те обаче нямат отговор на изпратеното в края на януари писмо.