Шестима кметове от Пловдивско отказаха нова сделкa за балите
Шестима кметове от Пловдивско отказаха нова сделкa за балите / netinfo
Писмо с отказ за приемане на нови 120000 тона софийски отпадъци на сметището в Цалапица ще изпрати днес пловдивският кмет Славчо Атанасов в отговор на искане, подписано от вицепремиера Меглена Плугчиева и министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. То ще бъде придружено от протокол с подписите на кметовете на останалите 5 общини, които ползват депото – Стамболийски, Марица, Родопи, Садово и Калояново. Самите те или техни представители подкрепиха днес на среща при Атанасов категоричното му становище против приемането на бали от площадките в Кремиковци и гара Искър, което ще скъси с година “живота” на пловдивското сметище. Според главния еколог Пловдив Христо Минков свободният капацитет от 408000 кубика ще стигне на шестте общини за 2 години и половина, ако не се броят неприкосновените 200000 кубика, които според решение на Общинския съвет трябва да останат за аварийни ситуации.

Не става дума за търговска сделка и за опит за си вдигнем цената, а за опасност Пловдив да бъде изправен пред същата криза като столицата, каза пловдивският кмет, чиято партия ВМРО управлява в коалиция с ГЕРБ. /Чуй още в прикачения звуков файл №2/ Славчо Атанасов определи като нагло, обидно и арогантно прозиращото в писмото на правителството твърдение, че Пловдив ще носи вина, ако ЕС наложи санкции на България заради складираните на откритите площадки бали. Стига софийски номера, отсече кметът на Стамболийски Иван Атанасов. Колегата му Йордан Шишков от община Родопи, на чиято територия е пловдивското сметище, се закани да издава всички допустими по закон разрешителни за протести, блокади и живи вериги, ако някой се опита отново да пренасочи софийски боклук към Цалапица. Не можем да излъжем хората, които миналия път убеждавахме да пуснат балите с аргумент, че става дума за еднократно депониране на 200000 тона, посочи Шишков. / Подробности чуйте от прикачения звуков файл №1/

Кметът на община Марица Запрян Дачев, който прати на срещата заместничката си Яна Очева, призова Бойко Борисов да подаде оставка заради несправяне с проблема с боклука, “вместо да натиска други общини чрез правителството, което е тръгнал да сваля”.