Седесари искат оставката на Кабаиванов
Седесари искат оставката на Кабаиванов / Sofia Photo Agency

Членове и симпатизанти на Съюза на демократичните сили (СДС) искат оставката на Емил Кабаиванов от поста председател на партията в област Пловдив. В Позиция, изпратена до медиите, те настояват заедно с Кабаиванов да бъдат отстранени и Никола Хаджийски от поста председател на СДС в Пловдив и на Милко Стрехин като секретар на Областния съвет на СДС.

Припомням, че преди седмица Пловдивската окръжна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу кмета на община Карлово за длъжностно присвояване в големи размери.

Според обвинителния акт в периода между април 2013 г. и април 2014 г. Кабаиванов е присвоил средства в големи размери - общо 26 984,68 лева, собственост на Община Карлово. Те са били получени по сключен между Министерството на околната среда и водите и Община Карлово Договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.".

Ето и пълния текст на Позицията на седесарите:

Във връзка с множеството публикации в местни и национални медии, относно внесеното обвинение срещу Емил Кабаиванов - Председател на Областен съвет на СДС Пловдив, за злоупотреба с европейски средства, като е назначил фиктивно Никола Хаджийски - Председател на СДС град Пловдив и Милко Стрехин - секретар на Областен съвет на СДС област Пловдив, заявяваме следното:

Искаме незабавната оставка на Емил Кабаиванов, като Председател на СДС – Област Пловдив, оставката на Никола Хаджийски, като Председател на СДС – град Пловдив и на Милко Стрехин, като секретар на Областен съвет на СДС по следните причини:

1. За допуснато уронване престижа на СДС с действията си и последвалите съдебни обвинения и дела.

2. За системно нарушаване на Устава, чрез подмяна на списъци с легитимни членове на СДС, членове на Градското и Областно ръководство, с удобни за тях хора. Създаване документи с решения, които никога не са били вземани от съответния орган. По този начин са превзели ръководните постове в организацията (Никола Хаджийски става Председател на СДС-град Пловдив), като ги използват само и единствено за лична полза и ограничен кръг приближени до тях хора. Факт е, че всички са устроени с постове, които не са обсъдени и не са гласувани в ГС и Областен съвет на СДС. Милко Стрехин е член на борда на ВМЗ Сопот, близката до тях Елена Андреева е член на борда на Международен панаир – Пловдив, Георги Пилев е Зам. Областен Управител и други неизвестни на редовите членове постове.

3. Еднолично управление и вземане на решения, в разрез с  Устава на СДС.

4. Липса на партиен живот, ясни политически послания и чуваемост за различно мислещите. Системно пренебрегване и неглижиране мнението на членовете и структурите на СДС.

5. Без никакви позиции по обществено важни градски проблеми, поради непознаване и нежеланието им да ги научат, което е разбираемо предвид това, че са от Карлово, Стамболийски, Сопот и Раковски.

Всичко това руши доверието на пловдивската общественост в градската партийна организация на СДС, в резултат на което СДС няма нито един общински съветник, както и пост в общинска администрация. Месеци наред не се излъчва предложение за Зам. кмет на район Централен, което говори за управленска немощ или липса на човек от тесния приятелски кръг, който да заеме поста.

Елиминират се от активния политически живот младите, интелигентните, неудобните и свободомислещи членове на СДС. Пример за това са вероломно разрушените структури в Район Тракия, Район Южен, район Северен и част от район Централен. Цели клубове и членове на СДС се оттеглят обидени и омерзени, като отказват да бъдат съучастници в съсипването и опорочаването на синята идея, която все още за много хора е символ на свободата и демокрацията.

Категорично заявяваме, че искаме незабавно оставките на  г-н Кабаиванов, на г-н Хаджийски и на г-н Стрехин от ръководните постове, които заемат в СДС.

Подписали:

1. Веселин Стойков – Зам. Председател на СДС – град Пловдив, член на Областен съвет на СДС, член на Националния съвет на СДС и бивш Председател на СДС – град Пловдив.

2. Еню Енев – Зам. Председател на СДС – град Пловдив.

3. Тони Танева Симидчиева – Секретар на СДС – град Пловдив, член на Областен съвет на СДС и член на НС на СДС.

4. Петър Попов – бивш депутат и председател на СДС – град Пловдив.

5. Йорданка Пенева – Председател на Район Тракия

6. Златко Илиев – Председател на клуб 10 – район Централен

7. Марта Момина – Председател на клуб13 – район Централен, член на Областен съвет на СДС и член на НС на СДС.

8. Чавдар Марев – член СДС от район Южен.

9. Мнозинството от членовете на клуб 42 – район Централен.

10. Членове на СДС от други клубове и райони.

 

11. Симпатизанти и бивши членове на СДС.