С демонстрации на бойни изкуства посрещат китайския посланик
С демонстрации на бойни изкуства посрещат китайския посланик / снимка: Виктор Кадири

Два безплатни урока по китайски език изнесе днес в СОУ "Св. С. Врачански" в Пловдив директорът на институт "Конфуций" д-р Александър Алексиев и китайската преподавателка Лиу Кун. Уроците са част от Дните на Китай в Пловдив, организирани от Дружеството за българо-китайско приятелство Пловдив. В 13.00 ч. първи стъпки в китайския език направиха учениците от 5 и 6 клас на СОУ "Св. С. Врачански". От 18.00 ч. пък е урокът за всички останали - деца, младежи, възрастни, които се интересуват от китайски език и от възможностите да го изучават в курс в Пловдив.

 Желанието на ръководството на СОУ "Св. С. Врачански" е формирането на СИП по китайски език, а от 2010 година да има и прием след 7 клас в паралелка с изучаване на източни езици -  китайски и японски.

Посланикът на Китайската народна република в България Джан Вансюе награди авторите на най-добрите рисунки и есета в конкурса "Светът е Олимпиада - Пекин 2008", организиран от Дружеството за българо-китайско приятелство в Пловдив. Отличените творби ще участват в изложба, която ще бъде представена в СОУ "Св. С. Врачански" в „Тракия”.

С български народни танци и демонстрации на китайски бойни изкуства децата от района приветстваха китайските гости. Инициативите са под патронажа на кмета на „Тракия” Гиньо Матев.

Преди това Вансюе се срещна с кмета на Пловдив Славчо Атанасов, който е и почетен председател на дружеството за българо-китайско приятелство. Двамата обсъдиха евентуално бъдещо сътрудничество между двете страни в сферата на културата и науките. Чуйте какво каза китайският посланик след срещата си с Атанасов.