Родопчани посрещат първия си епископ от 4 века насам
Родопчани посрещат първия си епископ от 4 века насам / netinfo
С церемония под надслов "Четири века родопчани чакат своя духовен пастир" днес  на Лазаровден, в Смолян тържествено посрещат  ръкоположеният за Константийски епископ Антоний.

За въдворяването на Антоний, който ще отговаря и за Кърджали, пристигат 7 митрополити от цялата страна – пловдивският Николай, видинският Дометиан, врачанският Калиник, старозагорският Галактион, плевенският Игнатий, сливенският Йоаникий и доростолският Иларион. Първият смолянски владика ще бъде представен официално лично от Пловдивския митрополит Николай, който избра Антоний за пръв свой помощник в Смолянско.

Сдружение "Висарион Смолянски", църковни настоятелства от региона и Инициативен комитет канят смолянчани на Светата божествена литургия на посрещането на дядо Антоний.

Инициативен комитет от града откри банкова сметка за волни пожертвования за битовото устройване и подпомагане на дейността на епископ Антоний. Той встъпи в епископски сан на 23 март по предложение на Пловдивския митрополит Николай. Хиротонията му се състоя в храм "Св. Марина" в Пловдив. От Пловдивската митрополия коментират ,че дядо Антоний ще удовлетвори духовните нужди на христолюбивото и родолюбиво население на Родопите.